Jagt

Jagttøj Skåret ud I Pap: Det er Videnskab, Ikke Kunst

Når det kommer til tøj der er designet til jægere og andre naturfolk, så har der være en voksende tendens både i Danmark og på internationalt plan, til at blæse tingene meget mere op, end det giver mening. Vi har set en helt enorm mængde nye ”natur kollektioner”, der har alle mulige designs, som folkene bag påstår har en indbygget funktion. Men det er noget absolut vrøvl, og er udelukkende noget de gør, for at sælge dig dårlige produkter til overpris.

Jagttøj er nemlig ikke noget, som kunstnerne kan gå ind og forbedre, ved at gøre dem pæne eller lægge striber på, som de påstår har nogle magiske jagt-forbedrende egenskaber. Tøj designet til jagt er en videnskab, og det er endda en relativt simpel en af slagsen. Det handler om tre ting:

  1. Komfort. Når man er jæger, så kan man hurtigt komme til at sidde i rigtigt mange timer, midt ude i skoven. Her er det vigtigt, at det tøj man har på er komfortabelt. Det skal være åndbart, så man ikke kommer til at svede alt for meget, og så skal det samtidig kunne holde kulde og vand ude, når man sidder på en våd og kold skovbund en tidlig morgen.
  2. Slidstyrke. Da det er tøj man har på, mens man bevæger sig rundt ude i skoven, så skal det kunne holde til noget. Ikke bare kommer det i tæt kontakt med alle de naturlige elementer: det bliver også udsat for slid grundet ens oppakning, og alle de ting man skal have med i lommerne eller sat i bæltet. Hvis et par bukser ikke kan holde til mere end et par gange i skoven, så er der ikke meget ”jagttøj” over dem.
  3. Camouflage. Sidst men ikke mindst, så skal tøjet være designet på en sådan måde, at man kan glide i ét med naturen, og ikke være for nem at spotte af de dyr, man er på jagt efter. Der skal dog ikke særligt meget til her: naturen er relativt nem at kopiere farverne fra, og de fleste byttedyr har ikke det bedste syn alligevel.

Eftersom det at skabe god komfort og slidstyrke i bukserne er noget, der er blevet gjort til perfektion allerede af mærker som härkila, så er det camouflage punktet alle konkurrenterne kaster sig over. Ikke at der er brug for forbedring her: härkila skjuler dig helt perfekt overfor alle byttedyr.

Men når vi er på udkig efter jagttøj, så er det ofte designet der fanger vores blik. Specielt hvis man ikke er specielt erfaren, og ikke kender til de gode mærker allerede. Her har de nye producenter af såkaldt ”jagttøj” valgt at skabe tøj der ser rigtigt avanceret og teknisk ud, i håb om at fange opmærksomheden fra de naive købere. Det er lidt ironisk, når nu camouflage gerne skulle være så ikke-opsigtsvækkende som muligt. Det fancy og ubrugelige design kommer samtidig med alt for høj en pris, og man har typisk sparet på komfort og slidstyrke, og fokuseret 100% på designet.

Pin It

Related Posts