Den perfekte slankekur – Findes den?

Vores guide til at finde rundt i slankekurs-junglen.
Året er godt og vel skudt i gang, og for mange af os har januar været lig med slankekur, eller starten på en sundere livsstil. For hvem har ikke som nytårsfortsæt for 2015 at smide et par kilo, eller mere?

Slankekurs-junglen kan være utrolig let at fare vild i. Du ved nok at kringle kuren fra kringlexpressen ikke er hvad der skal til. Men hvad med alle de andre kure/livsstile. Du har sikkert allerede hørt om palæo, 5:2, 6:1, LCHF, juice faste, diverse pulverkure og mange, mange andre kure som lover guld og grønne skove. Men hvad virker, og er det overhovedet sundt at gå på kur?

Mad er for mange en social ting, men fælles for os alle, er det en livsnødvendighed. Vores mad er den “benzin”, der bruges til at genopbygge kroppen, og er nøglen til at vi føler os vel tilpasse, sunde og raske. Mad burde ses som noget positivt og noget, det er helt ok også at nyde.

2015 er året, der er spået til at der skal være mere fokus på den mentale sundhed og ikke bare det fysiske. Vidensråd for Forebyggelse udgav i 2014 en rapport der slog fast at slankekure kan medføre en for tidlig død. Det er altså bestemt ikke sundt at underernære sig, og man skal være forsigtig når man vælger hvilken kur, man går på. Nogle kure kræver, at der spises en meget ensformig diæt og dette kan på længere sigt være direkte skadeligt.

Når det så er sagt, er det naturligvis stadig ikke sundt at være overvægtig. Selvom der i 2015 kan plottes ekstra ting ind på vores sundhedsliste, såsom mental afstresning, sex, sociale aktiviteter og andre ting, der hidtil har været forbudt land, så er sund mad og motion stadig alfa og omega for en sund livsstil, og til at bevare en normalvægt.

Lad os stage et tættere kig på de mest populære kure som findes, og se hvad der virker, og hvad der ikke gør.

Palæo / stenalderkost

Ideen bag denne slankekur, er at spise som man gjorde for 10.000 år siden. Dengang fandtes der ikke overvægtige mennesker, og vi var sunde og raske, da vi udelukkende spiste sund, naturlig mad. Denne bestod af ikke-forarbejdede fødevarer, og der fandtes ikke mad med højt stivelsesindhold såsom kartofler, ris, pasta og brød. I stedet spiste man kød, fisk, fjerkræ, bær, grøntsager, frugt, nødder – stort set alt hvad der kunne findes naturligt i naturen.

Kritik: Der er ingen beviser for at palæo kuren virker, og er sund på længere sigt. Da indtaget af kulhydrater er kraftigt reduceret, og dette er en vigtig energikilde, er der mulighed for at kuren ikke er sund at være på igennem længere tid ad gangen. Derudover skal det nævnes, at det kan være usundt at indtage for meget protein, specielt fra rødt kød. Det ersværere for kroppen at nedbryde, og kan endda være kræftfremkaldende, viser amerikanske studier.

5:2 kuren

Denne kur er et af de sidste nye skud på stammen, når det kommer til moderne slankekure. Den går kort og godt ud på at spise som normalt 5 dage om ugen, med de resterende 2 dage som “fastedage”. Her må der kun indtages to daglige måltider på ialt 500 kalorier for kvinder og 600 for mænd. De to fastedage må ikke lægges lige op ad hinanden, og de to tilladte måltider skal ideelt være til frokost og aftensmad, med 6 timer imellem. På denne måde får kroppen lov at få en pause til at faste.

Kritik: Denne kur er klart mulig at implementere i sin hverdag. Fastedagene kan lægges præcist som det passer en, fra uge til uge, så sociale sammenkomster stadig kan deltages i. Dog skal man huske også at spise fornuftigt på ikke-fastedage, hvilket kuren ikke har direkte klare rammer for.

6:1 kuren

6:1 kuren er en anden udgave af 5:2 kuren, som bygger på samme grundprincipper. Denne kur er bedst egnet som en mild måde at kickstarte et begyndende vægttab på, uden man helt skal undvære søde ting fra dag 1. Kuren går ud på at man 6 dage om ugen følger nogle enkle regler, hvor der indtages masser af protein, gode fedtstoffer, frugt og grønt, men ellers spises som sædvanligt. På ugens eneste fastedag, som kan vælges helt efter hvad der passer ind i ens personlige skema, må der indtages eet måltid, og resten af dagen må der kun drikkes vand, danskvand, te og sort kaffe. Fastedagens eneste måltid skal bestå af 1,5 portion protein, som f.eks. 150 g. kyllingebryst samt 1,5 portion fedt, som kunne være eksempelvis en halv avocado. Derudover må der spises alle de grøntsager der skal til for at føle sig mæt.

Kritik: Dette er en sund måde at starte et langvarigt vægttab på, og er også muligt at blive ved med at følge gennem længere tid, da der kun er en ugentlig fastedag. Man spiser varieret og får derved dækket behovet for livsvigtige næringsstoffer. Det er stadig muligt at være social, og spise et stykke kage af og til. På negativ-siden, skal man ikke forvente et større, hurtigt vægttab ved at følge denne metode.

Pulverkure

Der findes et ton af forskellige pulverkure, og disse har længe været på markedet. De går som hovedregel ud på at erstatte måltider med en drik (shake eller smoothie) og kun indtage et, eller få, rigtige måltider i løbet af en dag. Det gode ved disse kure er, at det er nemt at måle præcist hvor mange kalorier, man indtager. Hvis man følger kurene til punkt og prikke, vil man helt sikkert tabe sig.

Kritik: På negativ-siden vil mange opleve sult og problemer med at deltage i sociale sammenkomster. Pulverkure er bestemt heller ikke naturlig mad, og de næringsstoffer man indtager, vil ikke være de samme, som hvis man spiste rigtig mad. Derudover vil man, så snart man begynder at spise almindeligt igen, vende tilbage til sin vægt før kurens start, med mindre man ændrer sin kost (livsstilsændring). Ingen kan leve af pulverkure resten af deres liv, og derfor er de en af de mindst holdbare kure, som findes.

Juice faste

Juice faste går ud på udelukkende at drikke juice, hovedsagelig baseret på grøntsager, i 7 dage. Dette skulle kunne udrense kroppen, så man slipper af med diverse affaldsstoffer. Det er udelukkende en kur, så altså ikke noget man kan gøre i længere tid ad gangen. Fasten bruges primært som indledning til et vægttab, eller hvis man i en længere periode har levet specielt usundt.

Kritik: Denne kur kan være meget svær at følge, og kræver en høj grad af selvdisciplin. Mange vil føle sult, og det er en god ide ikke at planlægge for mange sociale aktiviteter de 7 dage, man følger kuren. På den helbredsmæssige front, er juice faste ikke sundt at gøre for ofte, eller i længere perioder ad gangen. Der er stor risiko for at komme til at mangle vigtige næringsstoffer, som jern og B- og D-vitamin. Uden mad vil også ens fordøjelsessystem kunne påvirkes negativt.

LCHF / Low carb high fat

Også kaldet Low Carb High Fat, er den moderne version af den velkendte Atkins kur. Her skal der indtages færre kulhydrater og mere fedt. Madvarer som kød, fisk, æg, mayonnaise, nødder, ost, smør, fløde, olie, pesto, grøntsager og lignende, er på menuen. Til gengæld skal der gives afkald på brød, ris, pasta, kartofler, kager og slik.

Konklusion: Der er uvidenhed om det er sundt i længden, at indtage så store mængder fedt, som denne diæt indebærer. Derudover er der ikke stor variation hvis man følger kuren til punk tog prikke, hvilket betyder det kan være en udfordring at få dækket behovet for vigtige næringsstoffer.

Du har nu fået et overblik over nogle af tidens mest populære slankekure.

Umiddelbart er en slankekur ikke måden, hvorpå du kan opnå et langvarigt vægttab. Hvis du følger en kur til punkt og prikke, vil du højst sandsynligt tabe dig, ligegyldigt hvilken kur du vælger – kort og godt handler det om at indtage færre kalorier end du forbrænder. Men vil du holde vægten efterfølgende, er det en livsstilsændring, der skal til. Altså en anderledes diæt, end den du hidtil har fulgt.

Det behøver ikke at være kompliceret at spise sundt. Og hvis vi ser på sundhedstrenden for 2015, så er nydelse faktisk en del af det at være sund, også når det kommer til mad. Derfor er vores bud på en sund livsstil i 2015 følgende:

• Drik lidt vin hver dag, med god samvittighed. Især rødvin indeholder sunde antioxidanter, some r gode for dig. Derudover har vinen en afstressende virkning, hvilket sænker blodets indhold af kortisol, som ellers kan binde fedt til maveregionen. Men pas på – drikker du mere end en genstand om dagen, har alkohol den stik modsatte virkning.

• Hold dig langt væk fra slikskålen! Det kommer sikkert ikke som den store overraskelse, at slik ikke indeholder så meget som et enkelt sundt næringsstof, og derfor er den dårligste form for energi, du kan give din krop. Sukker skal forbrændes før fedt, derfor ødelægger du vægttabet for dig selv, hvis du alligevel snyder og stikker fingrene i slikskålen.

• Tag en ferie sydpå. D-vitamin har betydning for, hvordan fedtcellerne frigøres og forbrændes. Hvis du mangler D-vitamin, har din krop svært ved at komme af med oplagret fedt. De bedste kilder er simpelthen at få lidt sol og indtage fede fisk, mælkeprodukter og æg.

• Drik, drik, drik! Sluk tørsten i massevis af vand og danskvand. Pep eventuelt vandet op med agurke- eller appelsinskiver. Vores krop består af 60 % vand, og er en af de vigtigste forudsætninger for at vores organer fungerer optimalt.

• Spis løs af grøntsager og lidt frugt. Grøntsager og frugt indeholder utroligt vigtige næringsstoffer, som beskytter os mod frie radikaler. Grøntsager kan spises til man føler sig mæt, til gengæld er det en god ide maksimalt at indtage 2-3 stykker frugt om dagen, hvis man vil tabe sig. Dette skyldes det naturlige indhold af frugtsukker som findes i frugt, der ligesom almindeligt sukker skal forbrændes førend fedtdepoterne ryger.

• Gå på protein jagt! Den er god nok. Proteiner er med til at opbygge muskler, og oveni burger du en del kalorier alene på at fordøje proteinerne. Mere tonede muskler og højere kalorieforbrug. Hvad er der ikke at elske? Pas dog på med for meget rødt kød, der kan være kræftfremkaldende.

• Drik kaffe og te. Juhuu! Er der sikkert mange der tænker, specielt kaffeelskere. Faktisk er koffein i kaffe og grøn te ekstra virksomt mod fedtceller i maveområdet. Derudover indeholder de antioxidanter, some er super gode for dig. Drik dog højst 3 kopper kaffe om dagen, og 8 kopper te. Og undlad naturligvis sukker og fløde!

Sidst, men ikke mindst – tag dig tid til at nyde din mad, og gør det med måde. Intet er usundt, så længe det indtages i moderate mængder, og ikke for ofte. Hav eventuelt en enkelt dag om ugen, hvor det er tilladt at spise en brownie eller pizza, eller hvad det nu er, lige præcis du elsker allermest. Vi er alle forskellige, og derfor er der ikke en enkelt kur, som passer til alle. Tænk også på at lave din kur til en livsstil i stedet for. Kure er aldrig langtids-holdbare. Når du vender tilbage til din sædvanlige kost, vil kiloene komme tilbage langsomt, men sikkert.

Hvis du følger vores ovenstående råd, er du allerede godt på vej. Og husk, motion også er den vigtig del af en sund livsstil og vil fremskynde vægttabet betydeligt. Lad 2015 blive året, hvor du når dine mål!

Pin It

Related Posts