3 ting du skal huske, når du køber jakkesæt

Hvis der er noget, der kan dele vandene, så er det hvorledes det perfekte jakkesæt bør se ud. Mange har nogle meget stringente holdninger til, hvordan jakkesættets pasform og farve bør være, og andre har absolut ingen mening om dette. At købe et jakkesæt eller en habit behøver dog ikke være en større udfordring.

Inden du overhovet begynder at kigge efter et jakkesæt, er der nogle overvejelser du bør gøre. Skal jakkesættet bruges til en særlig lejlighed (f.eks. bryllup), eller mangler garderoben bare et nyt jakkesæt? Ligeledes er det også en fordel at have overvejet budgettet. Man kan efterhånden få jakkesæt og habitter i alle prisklasser og kvaliteter – afhængig af ens præferencer.

Der er dog tre vigtige ting, du skal huske, når du køber jakkesæt.

 

Pasformen

Dette burde måske være en selvfølge, men det er faktisk noget mange glemmer. Jakkesættet bør for det første være behageligt at have på, ellers er chancen for at du får det brugt mere end én gang nok minimal. Som med meget andet er det også herremoden der dikterer, hvordan et jakkesæt bør sidde, men du kan overveje, om du er til den klassiske stil eller det mere smalle udtryk.

Det er meget vigtigt, at jakken passer over skulderene, da hele jakkens vægt hviler på dem. Er jakken for bred over skuldrene, kommer du hurtigt til at ligne en lille dreng, der har lånt din fars habit. Som udgangspunkt bør jakkens skuldre gå til din skulderspids eller en centimeter henover, og jakken bør lægge sig fladt og pænt på skuldrene.

Der er mange meninger om bukselængden – i det moderne, smalle snit stumper bukserne en smule, men i den klassiske stil skal buksekanten lige ned at røre på skoene, men ikke meget mere end dette. Du skal ikke have så lange bukseben, at de slæber hen langs jorden.

Tilsvarende er ærmelængden også til evig diskussion. Ifølge den klassiske tradition bør skjorteærmet stikke ca 2.5 cm ud af jakken, men andre er af den holdning, at skjorten kun skal kunne ses, når du bøjer armen. Antallet af knapper i jakken varierer og er igen lidt af en smagssag, men den absolut allervigtigste regel er: Du skal på INTET tidspunkt knappe den nederste knap – ligegyldigt antallet af knapper!!!!

 

Farven

Du kan efterhånden få jakkesæt og habitter i alverdens farver. De klassiske farver er dog stadig sort, mørkeblåt og grå nuancer. Farven på skjorten kan du ændre efter behov, men vælger du en hvid skjorte, er det nogle gange en fordel at vælge en skjorte i et lidt kraftigere stof for at undgå, at den er gennemsigtig.

 

Tilbehør

Vælger du det rigtige sæt manchetknapper, kan det faktisk godt se meget afslappet og uhøjtideligt ud. Det behøver ikke at være så fint og fornemt, som mange gør det til. Det vigtigste er dog at finde en skjorte, der er beregnet til at bruge med manchetknapper –  oftest hedder disse manchetskjorter. Der findes mange typer af manchetknapper, og de kan virkelig løfte hele jakkesættets udtryk – kun fantasien sætter grænsen.

Tidligere valgte de fleste et slips, som tilbehør til jakkesættet, men mange er begyndt at bruge butterfly – særligt den lidt yngre generation. Det ensfarvede slips og butterfly er det sikre og klassiske valg, men ønsker du at skeje lidt ud (uden at gå hele vejen med et spraglet jakkesæt), kan du vælge slips eller butterfly med mønstre.

Pin It

Related Posts