Glas-Guiden til Bilen – Den Hurtige Gennemgang

Der er glas i din bil! Ja, altså ikke glasskår (håber vi da…), men i ruderne. Okay, det kommer måske ikke som en overraskelse, men hvor meget ved du egentligt om det glas du har siddende i bilen? Måske virker det ikke umiddelbart vigtigt for dig, men er det reelt ikke den del der sikrer mest mod ulykker? Hvis dine bilruder var helt sorte, hvor meget ville fartpilot og det andre tekniske gejl reelt hjælpe dig? Du ville nok ret hurtigt køre ind i en anden, og det eneste de sorte ruder så hjælper dig med er, at skjule din identitet – og spare dig for det sure ansigt på den anden side. Så vi er ret glade for glasset; lad os lære det lidt at kende! Det er da det mindste vi kan gøre, med så meget det har gjort for os.

Bil Glas #1: Forruden

Bilens forrude, også nogle gange kaldet en Frontrude, er den du kigger mest ud af. Det er typisk den største rude, og dens primære formål er at give dig det nødvendige udsyn til at køre din bil i sin primære retning – fremad. Man kunne tro, at dette også ville give en relativt høj forrude pris, sammenlignet med de andre typer glas – men nej. Priser sættes som bekendt efter udbud og efterspørgsel, og forruden er den mest efterspurgte type af rude i en bil, eftersom det er den mest essentielle og samtidig mest udsatte rude. Når du kører ud af vejen og en sten flyver op, er der langt større risiko for at få et stenslag på forruden end noget andet sted. Der skal derfor skifte flere forruder end andre ruder, og derfor produceres der flere af dem – ergo er stykprisen på dem relativt lav.

 

Bil Glas #2: Siderne

Glasset i siderne af bilen er typisk helt lige på gamle bil-modeller, og lettere afrundet på de nyere biler. De er typisk udstyret med enten automatisk eller manuel justering, så de kan hæves op eller sænkes ned. Ikke alle typer biler har side-ruder, og det er en relativt sen opfindelse i forhold til forruden – det er strengt taget ikke nødvendigt at have dem, da alle insekter og snavs der kan ske at komme flyvende vil blive taget af forruden. De giver dog en god aerodynamisk fordel når en bil kommer op i højere hastigheder, og hjælper generelt på stabiliseringen.

 

Bil Glas #3: Bagruden

Bagruden har en relativt begrænset praktisk anvendelse. Risikoen for at noget flyver ind af bagruden er nærmest nul, og mange lastvogne deslige har da også mulighed for helt at fjerne bagruden og derved få et mere direkte udsyn. Den hjælper dog stadig på at holde forening og skidt ude, inklusive når bilen holder parkeret, og skaber sammen med de andre ruder en stabilitet i bilen.

Pin It

Related Posts