Her er toppen af succesfuldt dansk design – Verdenskendt interiør og møbler

Danmark har god grund til at klappe sig selv på skulderen, når det kommer til at bidrage internationalt med innovativt, design i topkvalitet og samtidig være i spidsen og blive verdenskendt herfor. Vi har set utallige ‘klassikere’ som gennem det 20. århundrede har manifesteret sig som statussymboler, og repræsentanter for tidsperioder og er blevet eksempler på stilistiske udtryk, som i dag og helt sikkert også fremover pryder mange hjem. Både hvad angår arkitektur og boligindretning har Danmark skabt røre i debatten, med forskellige personers ideologier som har markeret et historisk synspunkt. Ligesom i kunstverdenen, har der været pendulsving mellem den rå  fornuft – funktionalismen, og den mere kreativt legende, sentimentale ekspressionisme. Et eksempel på funktionalisme der for alvor har slået igennem er ph-lampen designet af arkitekten Poul Henningsen.  De produceres i dag af Louis Poulsen, som har patenterne på de oprindelige designs, som ikke har ændret sig meget, de sidste ca 50 år. Ligeledes kender de fleste Arne Jacobsen, som også var en københavnsk arkitekt. Han kunne ikke lade være med også at interessere sig for alle detaljerne, og selve interiøret og boligindretningen. Derfor har han også designet adskillige møbler, lamper, ja endda bestik, men mest kendt er måske stolene, Svanen & Ægget. Har har fået stor anerkendelse, også internationalt, med flere priser, og har bl.a. tegnet Danmarks Nationalbank, tilbage i 70’erne.
Uden disse forgangsmænd, er det tvivlsomt hvor kendt Danmark ville være, på sine designprodukter, i dag.

 

Hold øje med disse mærker

Nu har vi set lidt på dansk designhistorie, og selvom de fleste varer stadig er i produktion, kommer der også nye til, samtidig med opdateringer og forbedringer af originaler.

Vipp er også en gammel kending. De beskæftiger sig dog primært med køkken og bad, sanitet. Her har de siden 30’ernes klassiske ‘pedalspand’, som endda er udstillet på New Yorks Museum of Modern Arts. Deres kollektioner er konstant i en harmonisk balance, som passer til tiden, men også i sig selv leverer et unikt, behageligt og roligt præg, som nærmest afstressende funktionalistisk design.

Blandt de ‘nye’ i branchen er det værd at nævne Hay. Med kun 15 år på bagen er de en af de yngste firmaer som har fået så solid en start. Deres unge alder afspejles også i deres produkter, og en lang række spændende, ‘flabede’ boligvarer er blevet et hit, om ikke mest blandt de yngre bolig(l)ejere, så i hvert fald de modige. Deres Hay stol, Pinocchio tæppet og det mobile ‘don’t leave me’ – bord, er nogle af 2000’ernes mest iøjnefaldende.
Der er god grund til at tro på at Danmark, med historiske forudsætninger, og nutidens fortsatte designmærker, er stadigt blandt de førende nationer i designbranchen.

Pin It

Related Posts