Sådan træner du din drage hund!

Hunden er menneskets bedste ven – det udtryk har alle både hørt og brugt. Hunden har været ved menneskets side siden de tidligste tider, og var et af de første dyr som mennesket tæmmede og bragte ind i husholdningen. Og hvorfor skulle man ikke det? Hunde er lig med hygge, sjov, leg, beskyttelse, og ikke mindst en ven for livet. Men hvordan er det nu lige man har en hund? Hvilken hund skal man købe? Hvordan træner man den? Der findes masser af tests, quizzer og guides på nettet, der kan hjælpe med at finde den hunderace der passer præcis til dine behov, dit humør og til dit liv.
Her nedenunder finder du en liste over ting du bør overveje når du køber en hund, og ligeledes en ordentlig håndfuld tips og tricks til hundetræningen.
3 ting du bør overveje når du køber en hund

Vælg en hund der passer til dig

Hunde optager en hel del tid og energi. De er også en belønning og en glæde i sig selv, men hvis man bor alene og arbejder tyve timer om dagen, så er en hund muligvis ikke det bedste kæledyr at anskaffe sig. Hvis du ofte ikke er hjemme, og du alligevel gerne vil have en hund, kan det være en god ide at ansætte en hundelufter. Noget af det vigtigste for en hund er bevægelse, aktivitet og stimulering. Det kan måske i samme omgang være klogt at vælge en hunderace som ikke er alt for krævende.
Din nye hund bør ikke kun være passende i forhold til din livsstil, men i lige så høj grad til dine omgivelser. Hvis du bor i en lejlighed på størrelse med et kosteskab, så er en stor hund ikke et klogt valg. Indestængte hunde kan udvikle helbredsproblemer, og er også mere tilbøjelige til at kede sig og ødelægge ting. Store hunde hører til på store steder, og helst med masser af udendørs plads. Det kan også være godt at overveje hvilke racer, der er passende til klimaet. Dette gælder især hvis du gerne vil have en hund der opholder sig meget udendørs.
På Breedopedia.com finder du et kæmpe online leksikon om alle hunderacer, deres karakteristika og deres personligheder.

Forbered dit hjem

Hundehvalpe er dem der kræver mest arbejde når det gælder hustræning. Hvis du enten ikke vil have alle dine ting tygget og bidt igennem, eller ikke har hverken tid eller penge til at træne en hundehvalp, så overvej at adoptere en hund, der allerede er trænet. Så er du også med til at gøre en god gerning for de mange herre- og hjemløse hunde. Sørg for at have en masse tyggelegetøj tilgængeligt for din hundehvalp, og hold all de dyre ting (som tøj og sko) uden for rækkevidde. Det samme gælder for kemikalier og medicin. Hvalpe elsker at udforske og afprøve alting, så sørg for at der ikke er noget farligt de kan rende ind i.

Giv din hund den bedste start

Få din hund vaccineret og kastreret/steriliseret så hurtigt som muligt. Ligeledes er det vigtigt at du tager din hund med til jævnlige sundhedstjek hos dyrelægen. Din hund vil helt sikkert takke dig for det, og leve et meget bedre og længere liv. Det er vigtigt at købe den rigtige hundesnor, der passer på præcis din hund. En snor der er for lille eller for stor, kan komme til at skade hunden på dens gåture, eller endnu værre, gøre skade på andre eller slippe væk. Det er også værd at undersøge mulighederne for sygeforsikring til dit kæledyr.

10 tips til hundetræning

Du har fået din hvalp, men den opfører sig ikke som en nuttet hårbold, der bare gerne vil lege. Den bider i alting, tisser på gulvtæppet, larmer og er uregerlig. Eller måske har din adopterede hund vidst sig at være en lidt stor mundfuld, og gør din hverdag umulig – Den eneste løsning er træning og disciplin. For at dét kan lykkedes, er der nogle ting man bør vide om hundetræning.
Her får du 10 tips til hundeopdragelse, der kan gøre både dit og hundens liv meget nemmere:

1. Det er vigtigt at din hund får rigeligt med motion dagligt.
Ofte fejler træningen, fordi hundeejeren ikke aktiverer hunden dagligt og i en fast rutine. Hvis ikke man gør dette bliver det stort set umuligt at foretage effektiv træning.

2. Hunde har behov for et skema og en tidsplan.
Hunde uden struktur i deres liv ender med at blive irritable, og vil generelt have en tendens til at skabe sig. Hunde har brug for fastsatte tidspunkter til interaktion, motion, fodring og træning.

3. Lederskab er fundamentet for al træning.
Hundetræning baserer sig på tilstedeværelsen af én leder af gruppen – en alfahund. En hundeelsker som påtager sig rollen som ”kobbel”-leder, vil have magt og autoritet til at kunne gennemføre vellykkede trænings-sessioner med sin hund.

4. Halvdelen af slaget foregår i sindet.
Det er vigtigt at have en stålsikker mental styrke og en god portion selvtillid for at vinde en hunds respekt og tillid under træning. Din hund kan mærke hvis du er usikker eller frygter den, så du må kontrollere situationerne ved at fastholde din rolle som autoritet og leder.

5. Disciplin og straf er ikke det samme.
Hvis man investerer nok i hundens træning, så bliver afstraffelse aldrig nødvendigt. Det tager tid og kræfter, før man ser rigtige og vedvarende ændringer i ens hunds opførsel. Lad ikke dine frustrationer under træningen distrahere dig fra dit mål, og fra at træne dit kæledyr godt og effektivt.

6. En hund er en hund.
At behandle en hund på en menneskelig måde er den fejl som flest hundeelskere uforvarende begår. Man skal elske sin hund, men det betyder ikke at man skal behandle den som en menneskebaby. Det er kun hunde der virkelig forstår deres egen rolle og position i familien, som kan trænes. Hvis rollefordelingen og hundens egen identifikation bliver forstyrret, kan det kun skabe problemer på længere sigt.

7. Hunde har brug for grænser, og især i hjemmet er grænser vigtige.
Hvis din hunds gøen af gæster går dig på, så lad dette være omdrejningspunktet for din træning. Hvis din hund befinder sig i rum eller steder i huset, hvor du ikke vil have det, skal du fokusere træningen dér i stedet.

8. Vær konsekvent.
Det er alt for nemt at lade hunden slippe af sted med at spise fra din tallerken, ”bare denne gang”, men ved at tænke sådan, skaber man et farligt og besværligt fortilfælde. Hvordan skal din hund vide, at i morgen er den samme opførsel ikke acceptabel?

9. Få hele familien engageret i hundens træningsprojekt.
Det er vigtigt at du, din samlever og alle medlemmer af husholdningen er på samme side når det kommer til hvad der er acceptabel og uacceptabel opførsel
for jeres hund. Selvom der kun er én alfahund (dig), så er de andre familiemedlemmer stadig dominante i forhold til hunden, og deres forhold bliver nød til at følge denne linje.

10. Lad være med at vente til i morgen – begynd i dag!
Det er aldrig for tidligt eller for sent til at starte træningen af sin hund. Ligegyldigt om det er en hvalp eller en voksen hund, så kan man lige så godt gå i gang med det samme, så man kan få et kæledyr, der er i den bedste balance mellem hunde og mennesker.

Vær din hunds leder, ven og ejer

Når alt kommer til alt, så er det vigtigste at huske, at det altid er ejeren der er problemet og ikke hunden. Hunden ved kun hvad dens ejer fortæller, og derfor er en dårligt opdraget hund kun en afspejling af en dårlig opdrager. Derfor er det også ejerens indstilling som skal fixes, før hunden kan opdrages ordentlig. Langt de fleste problemer med hunde kan tilskrives forvirring og uklarhed hos hunden om hvem der har lederrollen:
Det første en hundehvalp mærker efter fødselen er moderens rolige, men håndfaste energi. Senere vil hvalpen følge kobbel-lederen, der udstråler den samme rolige og håndfaste autoritet. Som følgere af lederen udsender hunde en underdanig energi, som er med til at fuldende balancen i kobbelet. Det er vigtigt at forstå, at de fleste hunde er født underdanige, da der naturligt kun kan være lille antal kobbel-ledere.

Når en naturligt underdanig hund lever sammen med et menneske, der ikke tager styringen, så vil hunden forsøge at udligne den manglende balance ved selv at udfylde lederrollen. Det er sådan at problemer med hundes opførsel starter. Den eneste måde at overvinde dette på, er ved at udstråle den samme rolige og faste autoritet som hunden kender fra sin moder. Dette kan man især gøre med kropssproget, og det kan hjælpe at forestille sig at man er en person som inspirerer selvtillid. Hunden vil mærke den nye energi du udsender, og indrette sig under dig som den nye leder. Det fordrer stabilitet og skaber en glad, fokuseret og balanceret hund. Når først du har opnået dette, så er det ren og skær leg og fornøjelse at træne din hund til masser af hyggelige stunder!

Pin It

Related Posts