Kemien der fylder vores dagligdag

Plastik indgår i efterhånden så mange ting, vi bruger i løbet af én enkelt dag, at det ikke er til at have overblik over. Plastik er bogstaveligt talt overalt. Det er i vores computere og mobiltelefoner, men også sodavandsflasker, fryseposer og tandpastatuber. Men plastik er ikke kun overalt omkring os. Det er i flere og flere tilfælde blevet en del af os. Plastik er ikke kun noget, der fylder i vores dagligdag – det er noget, der i stadig højere grad fylder i vores kroppe. Når vi nu lige har nævnt tandpastatuber, er det nærliggende at nævne tandproteser – eller også hofteproteser eller plastikkirurgi. Men hvad ved vi egentlig om plastik? Hvordan producerer vi det, hvilke slags producerer vi, og hvilke produkter producerer vi af det? Læs med her og bliv klogere på plastik.

Hvordan producerer vi plastik?

Plastikproduktion er en kompleks kemisk proces. Plast består af råolie, cellulose, kul, naturgas og salt. Olien bliver først destilleret i et olieraffinaderi, hvor råolien opdeles i forskellige lette olietyper. En af disse olietyper kaldes nafta og er en vigtig ingrediens i plastik. Processen at producere plastik kaldes også polymerisation – simple stoffer (monomerer) sættes sammen til lange kæder (polymerer) og derudaf kommer plasten. Interessant nok produceres der i Danmark ingen plastvarer fra bunden. Plasten leveres fra de fleste af vores nabolande.

 

Hvor mange plasttyper er der?

Polymerer – de lange komplekse kæder – har forskellige sammensætningsmuligheder, og dette rum for kombinatorik giver forskellige egenskaber i plastikslutproduktet. Det giver i sidste ende tusindvis af plasttyper i forskellige farver og former. Traditionelt bliver plastik opdelt i to overordnede grupper: termoplast, som blødgøres eller hærdes afhængigt af temperatur, og hærdeplast, som er fast, efter at det er formet. Noget af det, du møder meget i din hverdag, er polystyren kendt fra emballager eller plastikkopper, PET kendt fra sodavandsflasker, ABS kendt fra Legoklodsen og akryl eller plexiglas kendt fra tv-skærme, billygter m.m.

 

Hvordan producerer vi produkter ud af plastik?

Plastik bliver bearbejdet og håndteret på forskellige måder, alt efter hvilken type plastik der er tale om. For eksempel har du måske set i nakken af din yndlingssweater, at den består af en vis procentdel akryl. Det kræver en helt særlig fremstillings- og bearbejdningsmetode til akrylfibre til tøj. I andre tilfælde har du måske brug for at skære et display eller en plade af plexiglas til – og alt afhængigt af dine behov kan du bruge en fin sav eller CNC-fræsning, hvis du har brug for minutiøs præcision.

Plast indgår i mange sammenhænge i vores daglige liv. Siden det blev opfundet i midten af det 20. århundrede er dets anvendelsesområde kun vokset og vokset. Når det kommer til plast, er det dog vigtigt at tænke på, om der er konsekvenser i vores brug af plastik for mennesker og miljø. Der er en række vigtige spørgsmål at stille og diskutere, når det kommer til plastik – i særdeleshed når materialet er så almindeligt og udbredt, som det er. Det gælder bl.a. legetøj og det noget omtalte ftalater. Plastik tilbyder et utal af løsninger for mennesker, men det er vigtigt at have dens indvirkning på mennesker og miljø for øje, så plastikdrømmen ikke bliver til et plastikmareridt.

Pin It

Related Posts