Teknologi

Ingen Kvajebajer – Når Teknologien Redder Os

Det er menneskeligt at fejle: den sætning har vi nok allesammen hørt et par gange i vores liv. Problemet er, at der er stor forskel på at sige den sætning, og så på fuldt ud at mene det, den står for. For det er ganske vist helt naturligt at fejle, men når det sker, er det som om vi glemmer det. Vi bliver sure på dem, der laver fejl, der går ud over os. Vi skammer os så forfærdeligt meget, når vi laver fejl, der går ud over andre: specielt, når det er folk vi holder af. Hvis vi dog bare alle kunne acceptere hinanden for de mennesker vi er, der af og til laver fejl, og komme videre… Men det lader til at være utroligt svært.

Så hvad er løsningen? I større og større grad er teknologi begyndt at spille en rolle, når det kommer til, at mindske mængden af fejl vi mennesker foretager. Bare tænk på stavekontrollen på din computer, når du skriver dokumenter i Word: den røde understregning dukker lynhurtigt op, når du staver et ord forkert. Du kan endda få apps til din telefon, der tvinger dig til at løse en gåde eller et avanceret puslespil, før du kan få lov til at sende en besked til eks-kæresten: tanken her er, at den lidt for fulde version af dig, ikke har tålmodigheden eller de mentale resourcer til at gøre det.

Teknologien kan selvfølgeligt også give nye problemer. Vi har eksempelvis ikke bare stavekontrol på vores mobiltelefoner: nej, den retter selv vores ord til! Det fører nogle gange til nogle morsomme misforståelser, men det kan også føre til øjeblikke, hvor man synes telefonen skylder en kvajebajer. Alt går også hurtigt med den nye teknologi: du kan skrive en email på få sekunder, trykke send, og et millisekund senere lander den i den digitale postkasse hos modtageren. Med de gammeldags breve var man nødt til at tage sig tid til at skrive dem, og kunne gå og tænke over det man havde skrevet i et godt stykke tid, før man kom forbi en postkasse og kunne sende det afsted.

Men som altid, er teknologien klar til, at løse de nye udfordringer teknologien har bragt med sig. I dag kan vi sende sikker mail, som beskytter imod mange af de dumme fejl vi mennesker kan ske at lave, når vi sender emails. Specielt i virksomheder hvor vi håndterer personfølsomme oplysninger, er det utroligt vigtigt, at alting gøres forsvarligt: her kan det blive rigtigt dyrt og problematisk, når mennesker laver fejl. Her kan den nye teknologi redde os: med sikker mail bliver alting sendt og behandlet på sikker vis, og risikoen for menneskelige fejl minimeres. Så ikke flere kvajebajere takket været den moderne teknologi!

Pin It

Related Posts