Haven

Det bør du plante i din have, hvis du har eller vil undgå allergi

Det begynder med et nys, efterfulgt af vandede, røde og kløende øjne. Din hals begynde at ridse, og dit hoved føles tungt og bankende. Hvis du har allergi, men stadig elsker at gå ud i din have, så kender du helt sikkert denne følelse. Men hvad kan du så gøre for at dine ture i haven bliver mere komfortable?  Astma Allergi Danmark råder folk med polleallergi eller astma til at vælge sine planter i haven med omhu, da de rigtige planter kan gøre dine ture ud i haven meget mere behagelige. Et birketræ er eksempelvis langt fra optimalt for allergikere, og du bør derfor i stedet vælge træer og buske, der ikke formerer sig ved at sprede pollen, men i stedet formerer sig gennem insekter – særligt bør du holde dig fra elm, hassel, el og birk.

 

De bedste planter for allergikere

De bedste planter er altså dem, der ikke producerer luftbåren pollen. Det kan f.eks. være hortensia, som har stikkende pollen, der ikke er luftbåren, eller planter der ikke har pollen overhovedet, såsom bregner. Hortensia er en farverig og flot busk, der findes i mange forskellige arter, og som både kan være hvide, lyserøde, røde eller blå. De kræver fuld sol til delvis skygge, og er nemme at dyrke i de fleste typer jord. En anden smuk blomst, der ikke giver allergikere reaktioner, er azalea, som kan findes i de skønneste farver. Hosta planten, der er en smuk blomst i farverne lys violet til guld, er et andet sikkert valg for allergikere. Planten kræver minimal sollys og vand, og stort set alle arter af hosta er uden duft eller pollen, og vil derfor ikke give allergikere reaktioner. Også æbletræer og andre frugttræer passer perfekt til mennesker, der har tendens til allergiske reaktioner. Andre gode plante er kaktus, krokus, påskelilje, iris, rose og tulipan, som alle vil være gode valg for allergikere.

 

De værste planer for allergikere

Som du kan høre, er der en bred vifte af planter, der fungerer godt sammen med allergikere, men der er mindst ligeså mange, som allergikere bør undgå. Det er særligt elm, hassel, el og birk man bør holde sig fra, men også tilsyneladende uskyldige blomster kan være synderne. Det er især blomster som kamille, krysantemum, tusindfryd, goldenrod og solsikker der udskiller mest pollen, og som derfor er de værste planter for allergikere.

 

Selvom blomster kan virke som en dødsdom for folk, der lider af allergi, er der altså håb at hente. Nøglen til at kunne nyde dejlige blomster for allergikere er at vælge sine blomster med omhu, og så garanterer vi, at du kan nyde en tur i en flot have uden at få ubehagelige reaktioner.

Pin It

Related Posts